Hållbarhet

Hållbarhet – Miljö, Socialt ansvar och Ägarstyrning

Consensus ser hållbarhet och ESG (environmental, social och governance), dvs hänsyn tagen till miljöaspekter, socialt ansvar och ägarstyrning, som en nödvändighet för att stödja en god hantering av kunders kapital i syfte att bevara och utveckla kapitalet över tid. Consensus strävan är därför att bidra till en hållbar förvaltning av kunders kapital. Consensus vill i vårt åtagande gentemot våra kunder och andelsägare agera som ansvarfulla investerare och bidra till hållbar utveckling. Detta gör vi genom att i vår förvaltning aktivt arbeta med hållbara investeringar.

Hur arbetar vi övergripande med hållbarhet?

  • Vi eftersträvar att investera i bolag med hållbara affärsmodeller som är rätt positionerade för framtiden.
  • Hållbarhetsfaktorer bedöms på samma sätt som operationella och finansiella faktorer i analysen eftersom vi är övertygade om att de påverkar bolagens framtida utvecklingsmöjligheter.
  • Consensus har som mål att investera ansvarsfullt eftersom bolag som integrerar hållbarhet i sin affärsstrategi tenderar att överträffa sina konkurrenter över tid.
  • Vi har som bolag valt att beakta så att de bolag vi investerar i inte har negativ påverkan för miljön eller får sociala konsekvenser eller annan hållbarhetsrisk. I regelverket kallas det för att vi ”beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser”.
  • Vi väljer aktivt bort bolag som är involverade i kontroversiella vapen, tobak, pornografi och fossila bränslen för våra portföljer. Vi undviker dessutom att investera i bolag som bryter mot kränkningar av de internationella normerna kring miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik.
  • Vi donerar årligen till organisationer som vi bedömer arbetar för ett hållbart samhälle eller verkar för att ta ett stort socialt ansvar. De senaste åren har vi valt ut Läkare Utan Gränser, Frälsningsarmén och Stadsmissionen

Hållbarhet i Consensus

Vi ser hållbarhetsarbete som en hygienfaktor för att fortsätta skapa en värld som är kvar över tid och en framtid som är beständig samt väl förvaltad för kommande generationer. Omställning till ett mer hållbart samhälle är grundläggande för att inte utarma jordens resurser utan värna om att vår jord finns kvar också imorgon. Genom att införliva detta synsätt bidrar vi med ett mer hållbart avtryck från vår egen organisation tillsammans med hållbarhetsarbete i våra investeringar samt vår rådgivning vilket bidrar till att skapa nytta för våra kunder och ett mer beständigt och hållbart samhälle.

Consensus organisation är platt och vi har korta beslutsvägar. Vår företagskultur är familjär och präglas av varje medarbetare som har stort eget ansvar och en stor påverkansgrad på sitt arbete och vårt företag. Varje medarbetare är en del av en gemenskap där vi tillsammans arbetar mot samma mål och där vi lägger stort fokus på hållbarhet.

Inom Consensus arbetar vi med hållbarhet på flera olika plan. Aspekter att ta hänsyn i hållbarhetsområdet är de områden som berör Bolaget i sin vardagliga verksamhet. Områden som ingår för att Bolaget ska vara långsiktigt hållbart är:

* Att Bolaget har ett miljöansvar som innebär att företagets verksamhet bedrivs på ett sådant sätt att jorden och dess naturresurser inte påverkas negativt över tid. Ex. att Bolaget måste ta hänsyn till användning av resurser som energiförbrukning, hantering av transporter som tjänsteresor, minikrav på utsläpp på personalens leasingbilar,  avfallshantering e.t.c.

* Att Bolaget bedrivs ansvarsfullt på ett sätt som kännetecknar en god samhällsmedborgare innebär bland annat att man tar hänsyn till allas hälsa och välbefinnande oberoende av om de är anställda, är underleverantörer och dess anställda, är kunder eller på annat sätt påverkas av företaget.

* Att bolaget har goda anställnings-och arbetsförhållanden Nöjda och engagerade medarbetare bidrar till företagets utveckling och lönsamhet.  Bolaget ska erbjuda en bra arbetsplats, likaberättigande, en utarbetad löne- och ersättningspolicy och en miljö som stimulerar en flexibel och mångsidig arbetsplats. Där ersättningspolicyn spela en viktig roll för att skapa incitament för hållbara beslut och beteenden.

Beaktande av huvudsakliga negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer vid val av investeringar

Consensus beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbar utveckling i vår portföljförvaltning, investeringsrådgivning och försäkringsdistribution. Huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas på produktninvå. Vi är väl medvetna om de många aspekter som finns att ta hänsyn till vid val av investeringar för att motverka negativa konsekvenser på hållbarhet. Som ett första led i hållbarhetsarbetet, gällande det vi investerar i, exkluderar vi de innehav som direkt eller indirekt har verksamheter som inte är förenliga med våra värderingar och vår syn på hållbarhet. Vi undviker företag som avsiktligt bryter mot mänskliga rättigheter som exempelvis barnarbete, tvångsarbete, frihetsberövande och tortyr. Vi undviker också verksamheter baserade på korruption och mutor. Under samma exkludering hamnar företag som producerar eller säljer vapen såsom klusterbomber, landminor och massförstörelsevapen. Också företag som i en väsentlig del av sin verksamhet gör medvetna överträdelser mot miljön låter vi bli att investera i.

Som ett andra steg i beaktandet av negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer tar vi stor hänsyn till överträdelse i de innehav vi redan investerat i. Om vi upptäcker oegentligheter i verksamhet som vi har i våra fonder och portföljer med hållbarhetskriterier gör vi en undersökning kring det hela och lämnar innehavet om det visar sig inte vara förenligt med vår grundläggande syn på en etisk och hållbar investering. Vi ser löpande över våra befintliga innehav och screenar dessa för att på så sätt fånga upp en fortsatt uppfyllandegrad mot hållbarhet. Skulle något innehav visa sig bryta mot något av våra etiska eller miljömässiga krav kommer vi göra en mer grundlig undersökning samt föra en dialog med gällande företag. Vi strävar efter att påverka dess verksamhet till förbättring. Om det inte går att uppnå kommer ett sådant innehav att avyttras.

Vad avser beaktandet av negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer (PAI) på enhetsnivå har Bolaget har för närvarande valt att inte beakta investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer enligt artikel 4.1 b i SFDR på enhetsnivå av följande skäl:

  1. Resursbegränsningar – Som ett mindre Bolag har vi begränsade administrativa och operativa resurser för att genomföra en fullständig bedömning och rapportering av huvudsakliga negativa konsekvenser enligt de detaljerade krav som föreskrivs i SFDR.
  1. Datainsamling och metodik – Tillgången till enhetlig, tillförlitliga och jämförbara data om hållbarhetseffekter är för närvarande begränsad. Att utveckla interna processer för att bedöma och rapportera dessa konsekvenser skulle kräva omfattande investeringar i infrastruktur och analysverktyg, vilket för närvarande inte är proportionerligt i förhållande till Bolagets storlek och verksamhet.
  1. Regulatorisk utveckling – Bolaget följer den pågående utvecklingen av EU:s hållbarhetsregelverk och de standardiserade rapporteringskraven. Bolaget utvärderar kontinuerligt möjligheten att inkludera beaktande av huvudsakliga negativa konsekvenser i framtiden, i takt med att ramverket utvecklas och anpassas till mindre aktörers förutsättningar.

Trots att Bolaget i nuläget inte beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser på företagsnivå, är Bolaget engagerade i att främja hållbara investeringar där det är möjligt. Bolaget kan komma att ompröva denna inställning i framtiden och uppdatera denna information i enlighet med gällande regelverk.

Integrering av hållbarhetsrisker i investeringsrådgivning och portföljförvaltning

I vår integrering av hållbarhetsrisker beaktar vi negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i våra investeringsbeslut och investeringsrådgivning. Med negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer avses faktorer som kan verka negativt för hållbar utveckling. Den diskretionära förvaltningen (som finansiell produkt) främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte som mål att göra några hållbara investeringar.

Bolaget har beslutat att beakta negativa konsekvenser genom att uppmärksamma kund för hållbarhetsfaktorer vid tillhandahållande av investeringsrådgivning och i investeringsbeslutsprocessen.

Portföljen beaktar nedanstående PAI indikatorer vid varje investeringsbeslut genom att välja fonder som i sin tur beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i sin investeringsprocess och uppföljning. För enskilda värdepapper beaktas även följande indikatorer och samma indikatorer används och enligt ovan avseende fondinvesteringar. Portföljen  strävar efter att begränsa de negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer som underliggande bolags verksamheter orsakar. De indikatorer som portföljen beaktar är följande.

Miljörelaterade negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

  • Höga växthusgasutsläpp
  • Hög energiförbrukning från ej förnyelsebar energi
  • Skador för biologisk mångfald
  • Hög vattenförbrukning
  • Stora avfall

Sociala och personalrelaterade negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

  • Avsaknad av erkännande av ILO om arbetstagares rättigheter
  • Könsdiskriminerande löner
  • Barnarbete
  • Brott mot FN’s tio grundläggande principer eller OECD:s riktlinjer för multinationella bolag

Negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter och bekämpning av antikorruption och mutor

  • Avsaknad av policy för mänskliga rättigheter
  • Avsaknad av åtagande att följa FN:s principer om mänskliga rättigheter
  • Avsaknad av policy för antikorruption och mutor

Bolaget arbetar med olika metoder för att integrera negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i investeringsbeslutsprocessen som består främst i att:

1) välja in innehav och lämplig förvaltningsinriktning

2) välja bort innehav och mindre lämpliga förvaltningsinriktningar.

Bolaget har som policy vid diskretionär förvaltning (portföljen) eller rådgivning att främjar miljö och sociala egenskaper genom att avstå eller kraftigt begränsa investeringar i verksamheter som vi bedömer är skadliga för miljön och den biologiska mångfalden. För att främja sociala egenskaper så begränsar eller avstår portföljen eller vid investeringsrådgivning från investeringar i produktion och distribution av varor som kan vara skadliga för människor. Portföljen eller vid investeringsrådgivning investerar inte heller i företag som bryter mot, FN:s Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag eller FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

Vissa verksamheter investerar Bolaget aldrig i de diskretionära portföljerna, och lämnar heller inte råd om, av anledningen att de verksamheterna bedöms ha negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer till sin natur. Detta innebär att Bolaget begränsar eller avstår investeringar.

Beaktande av kundens hållbarhetspreferenser vid investeringsrådgivning

 Det är grundläggande för oss att ha en dialog kring hållbarhet och dess påverkan på framtiden med våra kunder. Som en del av vår behovsanalys inför en rådgivning, både inom investerings- samt försäkringsrådgivning, har vi ett samtal med våra kunder om deras förhållningssätt till hållbarhet i sina investeringar. I enlighet med MiFID II-regelverket ska Bolaget när Bolaget tillhandahåller investeringsråd ska de vara anpassade efter kundens specifika preferenser och behov, inkluderat hållbarhet. Hållbarhets begreppet är ett brett begrepp och eftersom hållbarhet kan omfatta en rad olika aspekter, såsom miljömässiga faktorer (E), sociala faktorer (S) och bolagsstyrning (G) — även känt som ESG. För att bättre kunna precisera och avgränsa kundens hållbarhetspreferenser ställer vi ett antal frågor i lämplighetsbedömningen om kundens hållbarhetspreferenser enligt de definitioner som finns i de förordningar som regelverk som styr hållbarhetspreferenser vid investeringsrådgivning.

 

Våra samarbetspartners

Vi är medlemmar av/samarbetar med följande aktörer:

  • Swesif som är en oberoende, icke-vinstdrivande ideell förening och forum för organisationer som arbetar för eller med hållbara investeringar i Sverige. Arbetet syftar till att öka kunskapen och intresset för hållbara och ansvarsfulla investeringar främst hos större kapitalägare och förvaltare, men även hos andra beslutsfattare på hög nivå, såsom politiker, företagsledningar och bolagsstyrelser.

För mer information:

  • Anders Skillius
  • Compliance
  • 035 241 01 24
  • 0720 920 024